Deze week: dak- en geveltechniek.

Sinds zaterdag 21 april 2018 is ECP te zien in een adviserende rol in RTLZ-programma How it’s Done: het nieuwe televisieprogramma voor ondernemers. Elke aflevering zie je inspirerende ondernemersverhalen over specifieke beroepsgroepen en branches. Trends, ontwikkelingen en issues komen aan bod. ECP geeft elke branche advies omtrent de financiële huishouding en mogelijkheden voor je onderneming.

Ondernemers die actief zijn binnen de dak- en gevelsector vertellen de ins en outs over hun bedrijf. Hoe worden er nieuwe hoogtes in deze sector bereikt wanneer het gaat om innovatie en milieu?

Trends en ontwikkelingen

In deze aflevering zien we dat in de sector dak- en geveltechniek al veel innovatieve technieken worden toegepast. Zo is het goed om te zien dat veel ondernemers in de daktechniek er alles aan doen om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken. Bij Frans Smeets BV, deelnemer aan de aflevering, wordt aangegeven dat ze bij het plaatsen van zonnepanelen op daken ook goed rekening houden met de ondergrond waar de panelen op worden geplaatst. Zo is de opbrengst van zonnepanelen hoger bij een koele ondergrond van het dak.

Om zeker te weten dat de materialen die je plaatst ook een lange levensduur hebben, moet je slim zijn en de goede materiaalkeuze maken. Bij Copperart, die de gave klus hebben om de koperen daken van Hotel Kurhaus te renoveren, geven ze het goede voorbeeld. Zo maken ze gebruik van koper getinte Pvc-dakbedekking die uitermate geschikt is om zuren en zouten vanuit de (nabije) (zee)lucht te ondervangen. Zo heeft het geïnstalleerde product naar verwachting een levensduur van maar liefst 40 jaar. Ook de oude materialen wordt duurzaam mee omgegaan; de verwijderde koperlaag wordt namelijk ter recycling aangeboden.

Ook bij Lijbers Dakwerken maken ze gebruik van Pvc-dakbedekking. Leuk om te weten is dat ze daken niet alleen als ‘bovenkant of afsluiting’ van een pand of woning zien, maar ook als reclameruimte beschouwen. Het dak bij enkele van hun klanten en het dak van hun eigen bedrijfspand is namelijk bedekt met een volledig, in kleur, bedrukte vorm van Pvc. Zo printen ze elke reclame-uiting op het materiaal dat daarmee vanaf Google Earth zelfs te zien is.

In de geveltechniek zien we creatieve technieken met RVS terugkomen bij Ridder Skins for Buildings B.V.. Ridder is specialist in metalen gevels. Omdat het oog ook iets wil, heeft Ridder een manier gevonden om RVS met een combinatie van zuur en stroom, in het zonlicht van kleur te laten veranderen. Doordat met de behandeling de oppervlaktestructuur van het RVS is veranderd, bepaalt de weerkaatsing van het licht op dat moment de kleur van de gevel.

Issues

De dak- en geveltechniek en daarmee bouw, is een groeiende sector. Wat alleen niet met de vraag mee lijkt te groeien, is het aanbod in personeel. Bij JCS Gevelwerken, deelnemer aan de aflevering, wordt aangegeven dat sinds de financiële crisis ze eigenlijk geen instroom van nieuw personeel meer heeft. JCS leidt zelf intern ook personeel op maar geeft aan vanuit scholen geen voldoende gekwalificeerd personeel te ontvangen dat direct aan de slag kan. Dit wordt gezien als één van de grootste problemen in de branche die ze in de toekomst voorzien.

ECP’s Marcel van der Torre geeft aan dat de bouw in de komende jaren als serieuze groeimarkt gezien moet worden waar een heleboel kansen, maar ook een heleboel uitdagingen liggen. Doordat er ook veel aan innovatie wordt gedaan groeit de behoefte naar innovatiefinanciering. Ook de aankomende wetgeving BENG (die vanaf 2020 de EPC zal vervangen) is iets waar elke ondernemer de gevolgen van ervaart. Daar bovenop komt dat met de groei van de markt, de lonen tevens erg aantrekken. Deze zaken bij elkaar opgeteld leiden tot een vrij grote kredietbehoefte.

Een ander probleem dat we veel in deze sector zien, is dat ondernemers in de dak- en geveltechniek afspraken in hun contracten maken maar daarbij geen rekening houden met het feit dat de markt groeiende is en de lonen stijgen. Marcel van der Torre, ECP: “Het gevolg is dat je de marges die je van tevoren had gecalculeerd, als sneeuw voor de zon kan zien verdwijnen. En dat terwijl de markt groeit en je precies het tegenovergestelde zou verwachten.”

Oplossing

Als ondernemer in een sterk groeiende markt, is het belangrijk dat je in een financier de juiste partij vindt die met je kan meebewegen. Traditionele financiers kunnen veelal de groei die je voor ogen hebt, niet bijbenen en baseren kun beslissingen slechts op cijfers en ratio’s. ECP doet dit anders: we bewegen in het tempo van de groei van je onderneming en kunnen je altijd bijbenen. We geven je het vermogen om te groeien. Geschikt voor ondernemers in elke branche!

Meer weten? Neem contact met ons op via http://bit.ly/2odI7Cg.

Ons fragment in de aflevering direct terugzien?

ECP is tot eind juni 2018 te zien op RTLZ. Kijk de volgende afleveringen van How it’s Done elke zaterdag tussen 17:00 en 17:30 op RTLZ!