Deze week: dak- en geveltechniek.

Sinds zaterdag 21 april 2018 is ECP te zien in een adviserende rol in RTLZ-programma How it’s Done: het nieuwe televisieprogramma voor ondernemers. Elke aflevering zie je inspirerende ondernemersverhalen over specifieke beroepsgroepen en branches. Trends, ontwikkelingen en issues komen aan bod. ECP geeft branches advies omtrent de financiële huishouding en mogelijkheden voor je onderneming.

Ondernemers die actief zijn binnen de dak- en gevelsector vertellen de ins en outs over hun bedrijf. Op welke manier bereiken de ondernemers nieuwe hoogtes als het gaat om innovatie en milieu? Hoe zorgen zij ervoor dat hun werknemers veilig kunnen werken op grote hoogte? En welke duurzame materialen worden er vandaag de dag gebruikt als het gaat om het bedekken van Nederlandse daken?

Trends en ontwikkelingen

Een belangrijke trend van de laatste jaren is het verschijnen van groen-blauwe daken. Groen-blauwe daken hebben een verzachtende werking op de effecten van klimaatverandering en de energie- en voedseltekorten in stedelijke gebieden. De daken reguleren temperatuur in onderliggende gebouwen, zorgen voor verkoeling van de stad, zien er mooi uit en vangen fijnstof op.

Zo zien we in de Randstad en in binnensteden steeds meer groen-blauwe daken verschijnen. Daken worden nu multifunctioneel gebruikt. We zien daken waar groenten en fruit op worden geteeld, zwembaden op daken of zelfs sportvelden. Een daktuin is ook een vorm van waterbuffering. Groen-blauwe daken houden een deel van het regenwater vast. Theoretisch gezien zou het dak, tot aan de bovenkant van de begroeiing, onder water kunnen staan. Dit type dak zorgt daarmee voor vertraging van de piekafvoer van water.

Binnen de dak- en geveltechniek zien we ook een verandering in de manier van produceren en het omgaan met productie-afval. Bij Anjo B.V., leverancier aan de groothandels in dakbedekking, is vijftien jaar geleden al een nieuwe productlijn ontwikkeld om zo slimmere systemen en producten te kunnen gebruiken. Daarbij worden bijvoorbeeld veel materialen gemixt om tot sterkere, makkelijker te gebruiken en duurzamere materialen te komen. Het innoveren in productieprocessen zorgt ook voor een mindere belasting van het milieu.

Goed om te zien in de daktechniek is dat sommige ondernemers de ultieme vorm van duurzaam ondernemen al dagelijks gebruiken: Cradle to Cradle. Dit betekent dat gebruikte grondstoffen volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen. Zo geeft één van de aan de aflevering deelnemende producenten aan dat ze veel zink in hun werk gebruiken. Zink als materiaal is volledig Cradle to Cradle en daarmee 100% recyclebaar. Alle zink die ze na een project over hebben, wordt in de fabriek weer omgesmolten tot iets anders. Geen afval meer.

Issues

Zoals eerder in een blog van ons genoemd, maar in deze aflevering wederom aangestipt door enkele deelnemende ondernemers: de moeilijkheden in de branche bij het vinden van voldoende, geschikt personeel. Een deelnemende ondernemer geeft aan dat het lastig is om ‘jonge gasten’ van het werk in de daktechniek te overtuigen. Jammer aangezien het een mooi vak is waarbij je veel buiten bent, samen mooie dingen maakt en er voldoende mogelijkheden tot opleidingen zijn. Helaas melden niet voldoende mensen zich hiervoor aan. De (stijgende) vraag is groter dan het aanbod.

Oplossingen

Waar letten financiers op als we kijken naar de eventuele risico’s van ondernemers in de dak- en gevelbranche? Managing Partner ECP, Marcel van der Torre: “We kijken naar de risico’s en belangrijke zaken waar ondernemers tegen aan lopen in het financieringsvraagstuk. Een dak financier je in de regel niet op zichzelf. Dakdekkers leveren vaak niet direct aan de eindgebruiker maar factureren aan een aannemer of een andere tussenpartij. Dit is een ander financieringsproces dan wanneer het gaat om het financieren van het gehele bouwproces. Van hieruit ontstaat een debiteur en daarmee een factuur. Die factuur, die is financierbaar met debiteurenfinanciering.”

Daken krijgen een ander doel. Vroeger beschermde een dak tegen de regen; tegenwoordig wordt het steeds meer een onderdeel van de leefruimte. Omdat we met ondernemers in elke branche proberen mee te denken, leggen we in de dak- en geveltechniek de focus op circulair bouwen en andere innovatieve gebruiken van daken, zoals het groen-blauwe dak. Dat zijn dingen waar we naast je staan en kijken wat we kunnen doen met een stuk innovativiteit om een geschikte soort financiering neer te zetten.

Meer weten? Neem contact met ons op via http://bit.ly/2odI7Cg.

Ons fragment in de aflevering direct terugzien?

ECP is tot eind juni 2018 te zien op RTLZ. Kijk de volgende afleveringen van How it’s Done elke zaterdag tussen 17:00 en 17:30 op RTLZ!