“Hoe weet je of iemand een goede klant is of wordt?”

Als ondernemer is het toevoegen van nieuwe klanten aan het klantenbestand, vaak welkom. Het is verstandig om daarbij nieuwe klanten zorgvuldig te selecteren en bij elk van hen jezelf af te vragen of ze aan de doelstellingen van jouw onderneming bijdragen. Bij het overwegen van nieuwe klanten klinken onderstaande vragen je vast bekend in de oren:

  • Kunnen ze betalen?
  • Bestaan ze over twee jaar nog?
  • Zorgen ze voor repeterende omzet?

Omdat we geen van allen tegen ‘wanbetalers’ willen aanlopen, is het belangrijk om vóór het aansluiten van een nieuwe klant al zo goed mogelijk te weten welk type klant je mee gaat werken. Ga in dit proces niet alleen op je gevoel af maar maak gemakkelijk gebruik van betrouwbare data. Zo kun je door externe partijen bijvoorbeeld een kredietwaardigheidscontrole laten uitvoeren. Uiteraard is dit ook een optie wanneer je baat hebt bij meer info over bestaande klanten.

Kredietwaardigheid

Een goede ondernemer kijkt niet alleen naar resultaten die op de korte termijn te boeken zijn maar kijkt verder en focust zich op de lange termijn. Deze manier van denken hangt samen met het verdienmodel van je onderneming. Als je baat bij nieuwe of huidige klanten haalt wanneer ze voor langere tijd bij je zijn, wil je niet dat ze voor die tijd afscheid van je nemen. Neem daarom de moeite om de kredietinformatie van je klanten te bekijken.

Bij een kredietwaardigheidscontrole worden bijvoorbeeld de betalingshistorie, mutaties binnen de onderneming en veranderingen in de financiële kenmerken tegen het licht gehouden. Zo kun je achterhalen hoe kredietwaardig een onderneming nu is maar ook een indicatie krijgen van hoe het in de toekomst met de onderneming gesteld zal zijn.

Eigen data

Naast extern te verkrijgen informatie over nieuwe of huidige klanten, is het zeker ook aan te raden om goed gebruik te maken van bestaande klantendata die je in eigen beheer hebt. Zo kun je intern monitoren of er wijzigingen in het betaalbedrag van een bestaande klant zijn. Ook kunnen vaak wisselende contactpersonen of het vaker horen van een excuus of uitvlucht tot verlate of niet verrichte betalingen als indicatoren gelden. Door bovenop belangrijke data te zitten, beperk je optimaal dat onbetaalde facturen niet onverwachts op het pad van jouw onderneming komen.

Voorspelbaarheid

Als ondernemer wil je een kloppend beeld van je toekomstige liquiditeit en zit je niet te wachten op verlate of wanbetalingen die dit beeld kunnen verstoren. Om die reden biedt ECP ondernemers een actief debiteurenbeheer waarbij wij Eerste Hulp bij Overmaken (EHBO) hanteren. Daarnaast bezitten we eigen screeningstools en doen we continu onderzoek naar betalingsgedrag om voorspelbaarheid te garanderen. Met onze diensten heb je binnen de kortste keren een optimaal beheer en monitoring van de cashflow binnen de onderneming zonder dat je de gevolgen van een eventueel dipje bij één van je klanten ervaart.

Zo nemen we remmen weg, kan je onderneming optimaal groeien en doe jij waar je goed in bent: ondernemen.

Meer weten? Neem direct contact met ons op via de Contact-pagina.