Deze week: dak-en geveltechniek.

Sinds zaterdag 21 april 2018 is ECP te zien in een adviserende rol in RTLZ-programma How it’s Done: het nieuwe televisieprogramma voor ondernemers. Elke aflevering zie je inspirerende ondernemersverhalen over specifieke beroepsgroepen en branches. Trends, ontwikkelingen en issues komen aan bod. ECP geeft elke branche advies omtrent de financiële huishouding en mogelijkheden voor je onderneming.

De dak- en gevelsector staat centraal. Welke materialen liggen er eigenlijk op onze daken? Op welke manier worden materialen hergebruikt? En hoe beschermen de ondernemers hun werknemers op grote hoogtes? Ondernemers vertellen over de ins en outs van hun bedrijf.

Trends en ontwikkelingen

In de aflevering wordt belicht welke nieuwe technieken ondernemers toepassen bij het plaatsen van daken. Daarnaast worden enkele innovaties op traditioneel gebruikte materialen aangehaald. Zo zien we in de aflevering dat er tegenwoordig meer leistenen daken worden geplaatst. Leien daken (indien gecombineerd met goede bevestigingsmaterialen) gaan veel langer mee dan daken bedekt met traditionele materialen. Een leien dak heeft namelijk een levensduur van maar liefst 60 tot 100 jaar. Extra voordelig: de Nederlandse overheid zou binnenkort het verzoek neerleggen om alle asbest in Nederland te verwijderen. Kies je daarom nu al voor een leien dak, dan kun je in je gemeente subsidie aanvragen.

Naast het verwijderen van asbest, wordt er in de dak- en geveltechniek ook goed nagedacht over hoe een traditioneel en veelgebruikt materiaal als lood, door andere, nieuwe materialen vervangen kan worden. Lood heeft als materiaal enkele unieke positieve eigenschappen maar is en blijft een zwaar metaal. De laatste jaren zien we daarom gelukkig steeds meer loodvervangende materialen op de markt verschijnen waarbij producenten de ‘unieke’ eigenschappen van lood hebben kunnen nabootsen, maar dan in een veel milieuvriendelijkere jas.

Ook het materiaal zink vindt de laatste jaren steeds meer toepassingen in de dak- en geveltechniek. Zo is zink een materiaal met een heel lange levensduur, vergelijkbaar met leisteen. Met zink wordt het werken voor de dakdekker ook schoner en veiliger aangezien er geen stof en/of lucht van bitumen mee gepaard gaat. Daarnaast kan zink tegenwoordig vrijwel overal toegepast worden; denk aan hellende daken, gevels, in dakgoten en in keukenbladen.

Issues

De dak- en gevelsector is onderhevig aan veel normen die vanuit verschillende hoeken aan ondernemers in de sector worden opgedragen. Zo wordt in 2020 de huidige EPC (energieprestatie-coëfficient) vervangen door de BENG-eisen. Dit heeft als gevolg dat ondernemers in de branche voortaan nog meer moeten letten op of moeten innoveren om luchtdicht, duurzaam en gasloos te bouwen. Verder in de toekomst maar direct vanuit de Nederlandse overheid, dien je als ondernemer in de branche er ook rekening mee te houden dat Nederland vanaf 2030 maar liefst 50% minder gebruik wil maken van grondstoffen. In 2050 gaat het zelfs zo ver dat er geen bouwafval mag zijn.

Oplossingen

Waar letten financiers op als we kijken naar de eventuele risico’s van ondernemers in de dak- en gevelbranche? Managing Partner ECP, Marcel van der Torre: “We kijken naar de risico’s en belangrijke zaken waar ondernemers tegen aan lopen in het financieringsvraagstuk. Een dak financier je in de regel niet op zichzelf. Dakdekkers leveren vaak niet direct aan de eindgebruiker maar factureren aan een aannemer of een andere tussenpartij. Dit is een ander financieringsproces dan wanneer het gaat om het financieren van het gehele bouwproces. Van hieruit ontstaat een debiteur en daarmee een factuur. Die factuur, die is financierbaar met debiteurenfinanciering.”

Het voldoen aan de regelgeving en in de toekomst milieuvriendelijker en kostenefficiënter te werk gaan, doet de vraag naar innovatiefinanciering sterk groeien. Ook daken krijgen een ander doel. Vroeger beschermde een dak tegen de regen; tegenwoordig wordt het steeds meer een onderdeel van de leefruimte. Omdat we met ondernemers in elke branche proberen mee te denken, leggen we in de dak- en geveltechniek de focus op circulair bouwen en andere innovatieve gebruiken van daken, zoals het groen-blauwe dak. Dat zijn dingen waar we naast je staan en kijken wat we kunnen doen met een stuk innovativiteit om een geschikte soort financiering neer te zetten.

Meer weten? Neem contact met ons op via www.ecpay.nl/contact.

Ons fragment in de aflevering direct terugzien?

ECP is tot eind juni 2018 te zien op RTLZ. Kijk de volgende afleveringen van How it’s Done elke zaterdag tussen 17:00 en 17:30 op RTLZ!