Deze week: horeca- en bakkersvak.

Sinds zaterdag 21 april 2018 is ECP te zien in een adviserende rol in RTLZ-programma How it’s Done: het nieuwe televisieprogramma voor ondernemers. Elke aflevering zie je inspirerende ondernemersverhalen over specifieke beroepsgroepen en branches. Trends, ontwikkelingen en issues komen aan bod. ECP geeft elke branche advies omtrent de financiële huishouding en mogelijkheden voor je onderneming.

Ondernemers uit de horecasector vertellen over nieuwe ontwikkelingen bij eigen voorzieningen van hotels en restaurants. Op welke manier wordt er duurzamer gekookt en welke innovatieve manieren worden toegepast bij het bewaren en bereiden van etenswaren?

Trends en ontwikkelingen

In de horeca zien we voldoende vernieuwende initiatieven en investeringen terugkomen. Zo is het voor horecaondernemers handig om te weten dat je via de EIA (Energie-investeringsaftrek) als ondernemer de kosten van je zakelijke investering kunt aftrekken. Dit geldt voor alle producten met energielabel A zoals inductiekookplaten- en bakplaten. De EIA zou je gemiddeld 13,5% voordeel moeten opleveren en zo zorgen energiezuinige investeren uiteindelijk ook voor een lagere energierekening.

Als ondernemer in de horeca ontbijt en lunch je. Daarnaast kun je ook met regelmaat de lunch voor anderen verzorgen. Deelnemer aan de aflevering, Bread & Salad B.V. verzorgen vanuit hun cateringonderneming de dagelijkse lunch bij Nederlandse kantoren. In plaats van het ‘bammetje met kaas’ gebruikt Bread & Salad producten die vers op locatie worden klaargemaakt en van over de hele wereld worden gehaald. Doel is om de echte smaak van de producten naar voren te laten komen en daarbij niet te veel suiker en zout te gebruiken. Een goede lunch is belangrijk: het is een moment van rust, een sociale bezigheid en een moment om te kunnen genieten van goed eten.

Een andere leuke ontwikkeling die we in de aflevering voorbij zien komen, is het voor iedereen toegankelijk maken van oer-Hollandse snacks zoals bitterballen, kroketten en frikandellen. Bij Mekkafood, deelnemer aan de aflevering, merkte ze dat er in levensmiddelenwinkels een vraag naar Halal-snacks was. Met de vraag meebewegend, ontstonden de huidige producten van Mekkafood: oer-Hollandse Halal-snacks. Halal omdat niemand op deze manier wordt uitgesloten. Daarnaast is Mekkafood bewust in waar ingrediënten worden verhaald. Ze werken met zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen en halen alle grondstoffen zo dicht mogelijk bij huis. Al met al is Mekkafood, zeker op de etnische markt, een A-merk.

Issues

Qua issues zien we in de aflevering terugkomen dat ondernemers altijd de productie van hun product(en) willen verhogen. Op zichzelf is dit uiteraard geen issue maar juist een gezonde ambitie. Alleen is het bij de groei van een onderneming op een gegeven moment niet meer mogelijk om alle handelingen handmatig te verrichten. Daarom is er een nood aan machines voor de horeca- en het bakkersvak om semiautomatisch te gaan produceren.

Nieuwe of extra machines vragen om brandstofgebruik. Om hier energie op te besparen, geeft Natural Fenosa NL aan dat we in Nederland een toekomst tegemoet gaan van minder gaslevering. Minder gasgebruik bespaart energiekosten. Andere brandstoffen, die ondernemers in de horeca- en bakkersvak kunnen inzetten om het verbruik van gas te verminderen, zijn bijvoorbeeld water of lucht. Nog beter is thermo-olie. Thermo-olie wordt bijvoorbeeld gebruikt om ovens mee te verwarmen. Aangezien de warmtepotentie van een liter thermo-olie vele malen hoger is dan die van water of lucht, is de effectiviteit van thermo-olie veel hoger.

Oplossingen

Managing Partner van ECP, Marcel van der Torre: “We zien de horeca en het bakkersvak als een mooie, traditionele bedrijfstak met heel veel ambacht. De sector kenmerkt zich door de vele familiebedrijven waar jarenlange tradities gebuikt worden om een mooi ‘oerproduct’ in z’n basis neer te zetten. De traditie daarin is uiteindelijk ook de valkuil in de markt. Zo zien we steeds vaker dat de concurrentie met supermarkten en traditionele bakkersbedrijven als gevolg hebben dat het ambachtelijke product heel vaak in de markt niet meer op waarde wordt geschat. Je ziet daardoor een onderscheid ontstaan: óf de massahandel óf een hoogwaardig nicheproduct. Innovatie is hetgeen wat ervoor nodig is om de branche naar volgende fase te krijgen.” Hoe kunnen innovaties in de branche worden gefinancierd?

Innovatie op zichzelf is in deze branche moeilijk te financieren. Vaak gebeurt dit met crowdfunding of met hulp van familie en vrienden. Het mooie van de innovatie is dat wanneer het product er eenmaal staat en je langzaam aan kunt beginnen, debiteurenfinanciering een heel goede oplossing kan zijn die er uiteindelijk toe kan leiden dat de klanten die je hebt, ook morgen geleverd kunnen krijgen. De snelheid die ervoor nodig is en het meedenken in de contracten die opgesteld moeten worden, is een toestand waar ECP zich als vis in het water voelt.

De horecamarkt in algemene zin, kenmerkt zich door een grote dynamiek. Als financier zien we daar relatief hoge risico’s. Dat komt voort uit het feit dat er veel nieuwe initiatieven zijn die soms heel goed maar soms ook niet goed werken. Daardoor is de levensduur van een onderneming in de horeca relatief korter dan die in andere sectoren. Gelukkig neemt het aantal faillissementen in de branche af maar zien we helaas toch nog best vaak initiatieven stranden. Ondernemingen in de horeca zijn op zichzelf moeilijk financierbaar. Dat is en blijft zo. Het stukje business-to-consumer (B2C) hoeft niet gefinancierd te worden vanwege directe betalingen. Het stuk business-to-business (B2B) wel wegens betalingen achteraf. Omdat er in de sector ook veel contante betalingen in omloop zijn, moet je als financier daarmee durven omgaan. Hier zijn risico’s aan verbonden.

In de horecamarkt ziet ECP een wat verhoogd risicoprofiel. Met name als je kijkt naar traditionele financiers. Zij zullen minder snel geneigd zijn om een horecaonderneming te financieren, omdat die, met name vanuit het verleden, gefinancierd worden door bijvoorbeeld brouwerijen die hun eigen afzetkanaal financieren. Zeker voor horecagroothandels en de catering zien we mogelijkheden. Daar kan ECP een mooi alternatief bieden voor de bestaande bankfinanciering. Banken zullen in de regel op een horecadebiteur 20, maximaal 30% financieren. ECP gaat daarin veel verder.

Meer weten? Neem contact met ons op via http://bit.ly/2odI7Cg.

Onze fragmenten in de aflevering direct terugzien?

ECP is tot eind juni 2018 te zien op RTLZ. Kijk de volgende afleveringen van How it’s Done elke zaterdag tussen 17:00 en 17:30 op RTLZ!