Zomer. Eindelijk die droomstad bezoeken, even rust of heerlijk van het zonnetje genieten aan het strand. Niet alleen werkgevers en werknemers kijken uit naar de zomer… Oplichters ook.

Doorgaans zijn er in de zomerperiode minder mensen op kantoor aanwezig. Oplichters beseffen zich dit maar al te goed en doen er dan ook alles aan om van deze situatie te profiteren. Hoe kun je je tegen deze praktijken wapenen?

De meest voorkomende methodes om ondernemers geld afhandig te maken, zijn het versturen van ‘spookfacturen’ en ‘factuurfraude’ plegen.

Spookfacturen

Ontvang je facturen voor producten of diensten die je niet herkent? Misschien heb je ze wel helemaal niet afgenomen en gaat het hier om een zogenaamde spookfactuur. De bedragen op deze facturen zijn vaak niet al te hoog. Door lage bedragen te vragen, zien de oplichters meer kans op succes. Hoge bedragen vallen de administratie namelijk veelal sneller op.

Factuurfraude

Ook aan facturen die op het eerste zicht lijken te kloppen, kunnen ongemerkt dingen aan veranderd zijn; zoals het voor de betaling te gebruiken rekeningnummer. Zo kunnen oplichters de post uit je brievenbus onderscheppen en de gewijzigde versie bij je laten bezorgen. Facturen worden tegenwoordig niet alleen per post maar uiteraard ook digitaal verstuurd. Check dus altijd goed bij het ontvangen van een factuur per e-mail of het e-mailadres en de genoemde contactgegevens kloppen. Twijfel je aan de echtheid, neem dan altijd telefonisch contact op met de afzender of probeer eerst (bijvoorbeeld digitaal) meer over de onderneming te weten te komen.

Word geen slachtoffer van oplichtingspraktijken. Lees dus altijd goed de binnengekomen facturen en onthoud: ‘check, check, dubbelcheck’.

ECP

Met meerdere zorgvuldige controles op de bij ons ingediende facturen, doet ECP er alles aan om te voorkomen dat er onterechte of niet originele facturen bij de klanten van onze klanten terecht komen. Door onder andere het insturen van facturen via een volledig beveiligde omgeving te laten verlopen en alle facturen structureel met meerdere paren ogen te controleren, verkleint ECP de kans op frauduleuze praktijken optimaal.

Meer weten over wat we doen en hoe we dit doen? Neem dan direct een kijkje op onze website via http://bit.ly/2she9Qr.