Deze week: ventilatietechniek en sierteelt.

Sinds zaterdag 21 april 2018 is ECP te zien in een adviserende rol in RTLZ-programma How it’s Done: het televisieprogramma voor ondernemers. Elke aflevering zie je inspirerende ondernemersverhalen over specifieke beroepsgroepen en branches. Trends, ontwikkelingen en issues komen aan bod. ECP geeft voor elke branche advies over de financiële huishouding en mogelijkheden voor je onderneming.

Deze aflevering staat duurzame techniek in de agrarische sector centraal. Welke nieuwe materialen worden gebruikt? Hoe wordt de logistiek geoptimaliseerd? En welke technieken worden toegepast in de tuinbouw? Ondernemers die werkzaam zijn in de agrarische sector vertellen alle ins en outs van hun bedrijf en vertellen hun plannen om een betere toekomst voor ons te realiseren.

Trends en ontwikkelingen

In de aflevering zien we vooral veel ontwikkelingen en innovaties in de sector sierteelt voorbij komen. Zo verdwijnen de volledig glazen kassen langzaamaan. In plaats van het gebruiken van glazen platen om genoeg zonlicht in de kassen te laten schijnen, wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van polycarbonaat-platen. Dit type platen is veiliger dan werken met glas, raakt minder snel beschadigd (bijvoorbeeld door weersomstandigheden) en is maar liefst 250 keer sterker dan glazen platen. Deze materialen kunnen ook prima worden toegepast in de industriebouw, utiliteitsbouw en woningbouw.

Wanneer we niet naar de buitenkant maar naar de binnenkant van de kas kijken, zien we bloemen, planten en gewassen aan alle kanten belicht worden. In de aflevering zien we hoe het lichtgebruik in kassen tegenwoordig wordt geoptimaliseerd. In kassen wil je zo veel mogelijk licht uit één lichtpunt halen omdat je zo min mogelijk schaduw wilt creëren. De toekomst van kasverlichting ligt in LED-verlichting. We zien dat het koelen van het licht inventief met waterkoeling gaat. Omdat de lampen daarnaast waterdicht zijn, behoeven ze ook minder onderhoud: je hoeft geen bollen te vervangen en geen reflectoren schoon te maken aangezien alles achter glas beschermd wordt. Het gebruik van LED is daarnaast toepasbaar op vrijwel elk type plant. Aangezien je met LED-lampen elke kleur mogelijk kunt laten schijnen, kan elke plant op zijn eigen golflengte als reactie op het licht groeien. De uiteindelijke gevolgen van deze innovaties zijn een hogere opbrengst, een betere kwaliteit van gewassen en lagere kosten.

Issues

In de bouw zien we dat de focus tegenwoordig ligt op luchtdicht bouwen om zo energiezuiniger te leven en te werken. De vraag naar luchtdicht bouwen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, mede vanwege het in 2020 vervangen van de EPC (Energieprestatiecoëfficient) door BENG. Om aan de gestelde eisen te voldoen, is doorontwikkelen benodigd. In de aflevering zien we een slimme, nieuwe manier om elementen binnen een constructie luchtdicht met elkaar te verbinden. Naden en aan elkaar vast gelaste onderdelen kunnen namelijk met een blauwe spuitcoating bespoten worden om volledig luchtdicht met elkaar verbonden te worden.

Naast de naderde invoering van BENG, heeft er sinds 1 juli 2018 een ingrijpende verandering plaatsgevonden in het gebruik van gas in woningen. Per 1 juli 2018 is het namelijk verplicht om nieuwe woningen zonder gasaansluiting te bouwen. Van Hoften Installatietechniek, deelnemer aan de aflevering, gaat goed met deze wijziging om. Om van de gasketel al te stappen, kijken ze naar duurzame technieken zoals het gebruik van een lucht-water warmtepomp. De verwachting is dat ze binnen 2 jaar alle nieuw te bouwen woningen gasloos zullen bouwen.

Oplossingen

De sierteelt is een sector op zich en kent verschillende problematieken. Marcel van der Torre, Managing Partner European Credit Partners (ECP), geeft aan dat de sierteelt een sector is waar we veel te maken hebben met buitenlandse valuta, contractrecht, inkoopvoorwaarden en vervoerrisico’s. Bij ECP maken we datgene waar de klant uiteindelijk behoefte aan heeft. Dus als haar eindgebruiker bijvoorbeeld graag met de lokale valuta wil betalen, dan zullen wij als financier daar een oplossingen voor moeten vinden.

Marcel: “Mijn familie komt uit de sierteelt waardoor wij vanuit huis weten welke problematieken er in de sector spelen: of het hier nou gaat om de export- of productiemarkt. De sector kent daarnaast ook heel grote seizoensinvloeden: kijk maar naar Moederdag, Vrouwendag en Pasen. Deze enorme pieken in verkoop leiden in één keer tot een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van de omzet in een week tijd. Gelukkig hebben banken daar een seizoenskrediet voor. Jammer is alleen dat dit krediet vaak niet flexibele genoeg om met de pieken mee te bewegen. Het traditionele seizoenskrediet is door de bank afgestemd op een bepaald niveau en als je dan twee keer zo veel omzet, heb je alsnog een tekort.” De modellen zoals ECP ze maakt, zijn ongelimiteerd en flexibel. Op het moment dat de handel en vraag er is, is de financiering beschikbaar. Bancaire, reguliere financiering is lineair en beweegt dus niet met de behoefte van de onderneming mee.

Meer weten? Neem contact met ons op via www.ecpay.nl/contact.

Ons fragment in de aflevering direct terugzien?